Kasim 22, 2008’de Cumhuriyet Gazetesinde yayimlanmistir.
ABD’de Türkçe yayın yapan ilk ve tek radyo kanalı Florida Türk Radyosu’nun kurucusu Sevi Sarı, Türkiye’nin tanıtımı için çalıştıklarını söylüyor. Sarı sorularımızı yanıtladı.

ABD’de Türkçe yayın yapan ilk ve tek radyo kanalı olan Florida Türk Radyosu (FTR), dinleyici profilini her geçen artırıyor. Radyonun kurucusu Sevi Sarı, Türkiye’nin tanıtımı için önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Amerika’daki gücümüz için medyaya ihtiyacımız var” dedi. Sarı sorularımızı yanıtladı.

– ABD’de bir radyo kurmak fikri nasıl doğdu?

Yıllar önce buraya tatil ve iş amacı ile geldik. İlk zamanlar arabayla dolaşırken diğer ülkelerin dillerindeyapılan yayınları dinliyorduk. Türkçe yayın yapan bir radyo var mı diye düşünürdük. Daha sonra buraya yaşamak için yerleştiğimizde, Amerika kıtasında neden bizim de bir radyomuz veya televizyonumuz yok diye sormaya başladık. Eşim Kenan Sarı’nın teklifi ile girişimlere başladık.

– Hedefiniz neydi peki?

Florida Türk Radyosu, Temmuz 2007 tarihinde Florida Eyaleti Miami kentinde kuruldu. Radyomuzun en önemli özelliği ABD’de Türkçe yayın yapan ilk ve tek radyo istasyonu olmasıdır. Sloganımız “ABD topraklarında Türkçe yayın yapmanın ne anlama geldiğini anlayanların radyosu.” Radyomuz Türkün sesini ABD’de daha güçlü duyurabilmek amacı ile kuruldu. Büyük bir dinleyici kitlesine ulaştık. Türkiye’nin tanıtımı adına önemli çalışmalar içerisindeyiz. Dünyada güçlü olmak için Amerika’da güçlü olmamız lazım. Amerika’daki gücümüz için de medyaya ihtiyacımız var.

– İlk programınızın ardından nasıl tepkiler aldınız?

İstiklal Marşı 98.5 FM bandından çalmaya başlayınca hepimiz gözyaşları içinde arabalarımıza koştuk. Çok sevineceğini düşündüğümüz bütün tanıdıklarımıza telefonla hem haberi veriyor, hem de ağlıyorduk. O günkü programda İstiklal Marşı okundu, Türkçe şarkılar çaldı. Tesadüfen arabasında radyosunun kanalları karıştırırken İstiklal Marşı’nı duyunca, kaza ile karşı karşıya kalanlardan tutun, canlı yayına katılıp heyecan ve ağlamaktan konuşamayanlar, şu anda aklıma geldikçe halen o heyecanı yaşıyorum.

– Önümüzdeki günlerde gerek radyo yayınların da gerekse de televizyon yayının konusunda projeleriniz var mı?

Şu anda 98.5 FM frekansı üzerinden yaklaşık 6 milyon kişinin yaşadığı Miami Fort Lauderdale ve Palm Beach bölgelerinde yayın yapıyoruz. İnternet adresimiz www.floridaturkradyosu.com. Yalnızca İnternet üzerinden dinleyici kitlemiz 20 bin ila 40 bin arasında. Yakın zamanda uydu yayına geçeceğiz. Ardından bu topraklardan yayın yapan televizyonumuz da gelecek.

– Siz hangi programı hazırlıyorsunuz radyoda?

‘Sevi ile Keyifli Saatler’ isimli programın yapımcısı ve sunucusuyum. Programda her hafta Türkiye’den ünlü sanatçılarımızı konuk ediyoruz. Ülke hasretini gidermeye çalışıyoruz. Yabancı dinleyicilerimizin Türkçe şarkılardan pek hoşlandıklarını söyleyemeyiz. Ama bazen istekte bulunanlar oluyor. Özellikle Türkiye ve Atatürk hakkında İngilizce program isteyen Amerikalı dinleyicilerimiz oldu.

Leave a Reply