Ocak 7, 2008’de Milliyet Gazetesinde yayimlanmistir.

FLORİDA’DA TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ANLATAN VE TANIDIK SESLERE YER VEREN BİR TÜRK RADYOSU KURULDU. FLORİDA TÜRK RADYOSU, AMERİKA’DA YAYIN YAPAN İLK VE TEK TÜRKÇE RADYOSU UNVANINI TAŞIYOR.

Ta uzaklardan okyanusların ötesinden tanıdık bir ses duyuluyor artık. Amerika Birleşik Devletleri topraklarında Türkçe yayın yapan ilk ve tek radyo istasyonu olan Florida Türk Radyosu (FTR), orada yaşayan Türk’lerin sesi olmayı hedefliyor, radyonun, kelimelerle ve sesle ve melodilerle arkasına aldığı ‘sihirli gücü’, yabancı bir ülkede Türk kültürünü tanıtarak ve sevdirerek gösteriyor. Radyonun kuruluş amacının Türk’ün sesini ve Türkiye sevdasını tüm dünyaya duyurmak olduğunu bildiren radyonun kuruluşunda da katkısı olan, radyonun ilk programcılarından Sevi Sarı ile kıtalar ardından bir söyleşi yaptık, radyonun kuruluş öyküsünü dinledik, gurbette yaşamanın, hasretliğin zorluğunu birkez daha anladık… Bunun yanında radyonun programları müzikleri ve düzenledikledikleri etkinlikler hakkında bilgiler aldık. Radyo Florida eyaletinden 98.5 frekansından yayın yapıyor ve www.floridaturkradyosu.com
internet adresinden sesini tüm dünyaya duyuruyor.

Sizi tanıyalım…
SEVİ SARI: Florida Türk Radyosu’nun ilk programcılarından biriyim aynı zamanda radyonun kurucusu ve sahibi Kenan Sarı’nın eşiyim.

Radyonuz ne zaman nasıl kuruldu biraz anlatır mısınız?
Radyomuz Temmuz 2007 tarihinde ABD Florida eyaleti Miami bögesinde kurulmustur.

Nerelerde dinleniyorsunuz?
98.5 FM frekansı üzerinden yaklaşık altı milyon kişinin yaşadığı Miami, Fort Lauderdale ve Palm Beach bölgelerinde yayın yapmaktadır. İnternet adresimiz www.floridaturkradyosu.com ve yalnızca internet üzerinden günlük dinleyici sayımız 8000 ile 20.000 arasındadır. Dünyada 29 ülkeden dinleniyoruz.

Radyo alarak öncelikleriniz neler?
Radyomuz Atatürk’ün göstermiş olduğu yolda ilerlemektedir. Radyomuzun en önemli özelliği Amerika Birleşik Devletleri topraklarından FM bandı üzerinden Türkçe yayın yapan ilk ve tek Türk radyo istasyonu olmasıdır. Sloganımız “USA topraklarından Türkçe yayın yapmanın ne anlama geldiğini anlayanların radyosu FTR (Florida Türk Radyosu).

Türkiye’yi radyodan anlatmak ve tanıtmak adına neler yapıyorsunuz?
ABD şu anda dünya üzerindeki en büyük güç durumundadır. Türk’ün sesini ABD’de çok güçlü duyurabilmek amacı ile radyomuz kurulmuştur. Çok kısa sürede büyük bir dinleyici kitlesine ulaşmıştır. Türkiye’nin tanıtımı adına önemli çalışmalar içindeyiz ve düzenlenecek olan festival, konser ve seminerlerle ülkemizin tanıtımına katkı sağlamayı planlamaktayız.

Dinleyenlere milliyetçi duygularınızı radyodan ne şekilde ifade ediyorsunuz?
Lütfen birkez düşünün; Florida caddelerinde arabanızın içinde yol alırken bir anda radyoda İstiklal Marşı çalıyor ve gözyaşlarınızı tutamıyorsunuz. İste bu olay Florida Türk Radyosu’nun mevcudiyetine en büyük nedenlerden biridir.

Türkiye’deki dinleyici profiliniz nasıl? Nasıl tepkiler geliyor?
Türkiye dinleyici profilimiz çok ilginç bir sekilde İç Anadolu, Kuzey ve batı bölgelerimizde yoğunluk göstermektedir, radyomuza gelen e-posta ve telefonlardan bunu anlıyoruz.

Yabancı dinleyenler nasıl buluyorlar radyonuzu?
Amerikalı dinleyicilerimizin Türkçe şarkılardan çok hoslandıklarını söyleye-meyiz, ama bazen istekte bulunuyorlar.

Radyoda programınız da var, içeriğinden bahseder misiniz?
“Sevi ile Keyifli Saatler” isimli programın yapımcısı ve sunucusuyum. Programda her hafta Türkiye’den canlı olarak ünlü sanatçıları konuk ediyor ve özel hayatları da dahil olmak üzere, her tür konuyu cesurca konusuyoruz. Kendilerine canlı olarak sarkılar söyletiyor ve dinleyicilerimizin daha önce hiç yaşamadıkları anıları yaşatıyoruz.

Gurbette olan tanıdık bir melodiyi duymak ister, siz ne tarz müziklerle dinleyenlere sesleniyorsunuz?
Her çesit müzik tarzına yer vermeye çalışıyoruz, yurtdışında yasayan biri olarak gerçekten birçok şeyin özlemini çekiyoruz, önceden hoşumuza gitmeyen bir türü duyduğumuz zaman bile bir
anda duygulanıyor ve gözlerimiz doluyor.

Türkiye’deki radyoları takip ediyor musunuz?
Türkiye’deki radyoları da dinliyoruz ve geldikleri nokta bizleri gururlandırıyor. Türkiye’deki radyo kanallarında tek hoşumuza gitmeyen unsur bazı programcıların güzel Türkçemizi kullanırken dikkatsiz davranmaları.

Arşivinizi nasıl elde ediyorsunuz?
Elimizde her tür ve sanatçının müzik CD’si var. Bu konuda cok destek alıyoruz. Geçen günlende bir dinleyicimiz yıllardır özenle olusturmuş olduğu arşivini
bizlerle paylaştı.

 

NELER VAR?
Sevi ile ‘Keyifli Saatler’ de ünlü konuklarla sizlerle oluyor. Doğukan Manço ile ‘Biçilmiş Kaftan’ adlı programında sıradışı konu ve konuklarıyla eğlenceli saatler yaşatıyor. Erdal Çelik’le ‘Erdal Ruhunuzda’ da sanat dünyamızın en eğlenceli yönlerini sansürsüz olarak sizlerle paylaşıyor. Barbaros Yüksel’le ‘Haberler’de magazin, politika ve güncel haberlerini anında dinleyicilerine sunuyor. Zafer Öğer ‘Spor saati’ ile haftanın gelişen spor olaylarını irdeleyen yorumların yer aldığı sporseverlerin ilgi gösterdiği bir programla karşınızda… Oğuz Demir’in ‘Ceza Sahası’ haftanın spor olaylarını konuklarını eğlenceli ve sıradışı bir programda ağırlıyor. Emel’le ‘Astroloji’ burçlar dünyasının kapılarını aralıyor ve farklı bakış açısıyla dinleyicilerinin de katkılarıyla bilinmeyenin izini sürüyor… ‘Huriş’in İğnesi’ ile programcılarımızın korkulu rüyası Huriş ‘le çok eğlenecek ve her hafta iğneyi yiyenlerin hallerine çok güleceksiniz… Belma Tatlıbal’la ‘Estetiğin Sırları’nda güzellik ve estetik dünyasının en önemli isimlerinin verdiği ipuçlarını alacaksınız.

MİLLİYET
YELİZ ARAS

One Response

Leave a Reply